A progresszív jövőképek kovácsa

Re|Vízió Műhely

Re|Vízió Műhely

Re|Vízió Műhely: A progresszív jövőképek kovácsa

2015. október 10. - schgabor

12002373_904695109605953_3175193280012524885_o.jpg Elég volt a hátrafelé nyilazásból. Találjuk ki és alkossuk meg közösen Magyarország bátor, új jövőképét! A Megújuló Magyarországért Alapítvány Re|Vízió Műhelyének célja a múlt megrögzöttségeivel merészen szakító progresszív jövőképek kidolgozása, párbeszédben az érintetettekkel és az érdeklődőkkel. Részvételi jövőkép alkotás a gyakorlatban.

A magyar közélet tele van egymásra mutogatással, múltba révedéssel és tanácstalan kapkodással. Az illiberális abszurdisztánt építő kormány úgy tesz, mintha lenne jövőképe, valójában azonban állandó háborús üzemmódban megállás nélkül kampányol valami ellen. Az ellenzék nagy része pedig mintha már arról is letett volna, hogy úgy tegyen, mintha lenne jövőképe. Elég volt a hátrafelé nyilazásból.

A Megújuló Magyarországért Alapítvány Re|Vízió Műhelyének keretében olyan, szakmailag is megalapozott jövőképeket dolgozunk ki és vitatunk meg, melyek meggyőződésünk szerint kiutat mutatnak Magyarország mély és összetett válságából, vagy legalábbis kiindulópontját jelenthetik jövőtudatos, hosszú távú megoldásokról szóló szakmai-politikai vitáknak.

A részleteiben is kidolgozott víziókat először vitairat formájában készítjük el, melyet az adott terület több tucat szakértőjének és érintettjének küldünk meg véleményezésre, majd meghívásos műhelymunka során csiszoljuk tovább, végül nyilvános konferencián mutatjuk be. Szeretnénk a részvételi jövőképalkotás műfaját meghonosítani hazánkban: ezért a végleges anyag elkészítése előtt vitairatainkat mostantól kezdve egy blogon is közzétesszük nyilvános vitára.

A Re|Vízió Műhely első tanulmánya a magyar társadalom szociális válságára keresett megoldást. Ebben a súlyos helyzetben az eddigi kudarcos kísérletek újrahangolása helyett kreatív és bátor új megoldásokra van szükség, ezért dolgoztuk ki az alapjövedelem egy alternatív modelljét, melyet március 27-i konferenciánkon mutattuk be.

A munkát a '89-ben kikiáltott harmadik magyar köztársaság válságának feltárásával folytatjuk. Az illiberalizmus előtt és után című új vitasorozatunk az járja körbe, hogy mitől omlott össze a liberális demokrácia Magyarországon? Mi volt jó a 89-es rendszerben és mi volt rossz benne? Miért és hogyan tette ez a rendszer lehetővé saját alapjainak felszámolását? És mi jöhet az Orbán-rendszer után? Hogyan nézzen ki a 4. köztársaság? Tanuljunk a múlt hibáiból, és kezdjünk új fejezetet, tiszta lappal.

A vitasorozat első irata ezt a témát közelíti meg a képviselet kiürülése felől. Hogyan vesztették el a pártok és a politikai elit a kapcsolatot a valósággal, hogyan záródtak be saját maguk világába és mit lehetne tenni az ellen, hogy ez ne forduljon elő újra? Csigó Péter hamarosan nyilvánosságra kerülő anyagát aztán szóban vitatjuk meg közösen a Mozsárban október 20-án este 18.00-tól (utána meg koccintunk rá, hogy egy éves az alapítványunk).

A köztársaság bukásának és az új köztársaság megalapozásának témáját a későbbiekben tovább elemezzük, és újabb javaslatokkal lépésről lépésre szeretnénk feltárni, hogy mi történt az illiberalizmus előtt és mi jöhet utána. Tervben van továbbá az is, hogy körüljárjuk, hogyan lehet új alapokra helyezni a magyar munkaerő politikát hogy méltányosak legyenek a bérek és több legyen a munkahely, hogyan lehet az embereket a részvételi költségvetésen keresztül bevonni alapvető pénzügyi döntésekbe, vagy hogy milyen stratégiával lehet tenni az igazságosabb egyenlőbb Magyarországért.

Nem készülünk napi blogolásra, sem retorikai zsonglőrködésre. Blogos szemmel nézve talán hosszú anyagokat fogunk közzétenni, azért mert bízunk bennetek, hogy értékelitek a lehetőséget hogy értelmes vitákban vegyünk közösen részt a közösségi média lehetőségeivel élve. Ha hozzászólásod van, akkor bátran írd meg ide kommentben, örülünk neki. Az anyázást, uszítást és személyeskedést kérdés nélkül töröljük. A beérkező hozzászólásokat a vitairat szerzői átnézik és a végleges anyagba bedolgozzák. Ha úgy érzed sok minden van benned és szeretnél egy vitairattal hozzájárulni a progresszív jövőképek kidolgozásához, akkor le a kalappal előtted, és mindenképp írj nekünk.

Találjuk ki és alkossuk meg közösen Magyarország bátor, új jövőképét!

Scheiring Gábor

MMAA

A bejegyzés trackback címe:

https://reviziomuhely.blog.hu/api/trackback/id/tr737949926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2015.10.11. 11:59:26

Jó. Először is, döntsétek el szépen, hogy egy ilyen progresszív irányzatnak egy országon belül kit is kellene képviselnie ? A munkavállalót, aki dolgozik, vagy a segélyezettet aki az előbbi által befizetett adókból él.

Aztán arra, hogy hogyan gondoljátok megoldani azt a kérdést, hogy ha az előbbiek adóját túl magasra emelitek ez utóbbiak támogatásának érdekében, akkor ez simán elhagyja az országot, és akkor nem fizet adót senki. A cégek megadóztatása ugyancsak nem megoldás, hiszen a nagy részük multi, aki akkor megy egy határral arrébb amikor akar - sőt, a nagy részük eleve nem szívesen jön még a térségbe sem, nemhogy ide.

Aztán mi a helyzet Pl. a bevándorlással ? A világon történt ugyebár az elmúlt száz év progresszív beavatkozásainak következtében egy szép nagy népességrobbanás, aminek a következménye pár százmillió csóró emberke akik nagyon szeretnének ide jönni. Mert itt ugye sokkal jobb az életszínvonal mint ott. Csakhogy, ez kb. addig fog tartani, amíg ide nem jönnek. Ráadásul, ez a sok-sok emberke nemigen tud írni-olvasni, így mint munkaerő akkor sem rúghatnának nagyon labdába, ha szükség lenne a munkájukra. Csakhogy az európai munkanélküliségi mutatók alapján ugye ez nem annyira van így. Ráadásul, ezeknek az embereknek a kultúrája finoman szólva nem éppen európai. És ugyan a multikulti papíron nagyon szép, csak a valóságban nem igazán akar működni. Pár száz bevándorlót persze - sok pénz elköltése után - lehet integrálni. Pár milliót már nem. Lásd piciben hazai cigánykérdés.

Szóval hajrá, szívesen látnék egyszer hihető választ ezekre a kérdésekre.

nem várt fordulat 2015.10.11. 12:22:51

"A munkát a '89-ben kikiáltott harmadik magyar köztársaság válságának feltárásával folytatjuk. Az illiberalizmus előtt és után című új vitasorozatunk az járja körbe, hogy mitől omlott össze a liberális demokrácia Magyarországon?"

Ebben hol a jövőbe nézés? Hol a nem múlton kesergés? Ez ugyanaz a kör, amiből már midnenkinek ki van a töke. a 86+ születetteket ez már kurvára nem érdekli. Nekem gyerekek, de ők a jövő. Az ügynökakták már ledarálva, szóval nem visszafelé kéne nézni, hanem előre. Oktatás oktatás oktatás, egészségügy, utána jöhet a többi.

Netuddki. 2015.10.11. 13:22:04

"Elég volt a hátrafelé nyilazásból."

Na én itt leakadtam. Kissé képzavarnak tartom ezzel bevezetni a mondanivalót. Azt ugye majdnem mindenki tudja milyen harctéri taktika volt a "hátrafelé nyilazás". Aminek semmi köze nincs ahhoz ami itt folyik ebben az országban.
Van egy párt amelyik nem tiszta eszközökkel magához ragadta a hatalmat, amelyiknek van 1 egyszemélyi, azon diktatórikus, maffia eszközökkel uralkodó vezetője. Minden fontos posztra a megélhetési politikusbűnöző haverjait és hűbéreseit tette meg. Van egy droidserege a parlamentben ami bármit megszavaz. Nyomatják ezerrel közpénzen a párt agitációs propagandáját, bárkit ellenségnek kikiáltva.
Gáborom! Nem nyilaz itt senki semerre, a lapok le vannak osztva...

Netuddki. 2015.10.11. 13:24:54

A nemrég még komcsizó libsizőknek meg egy kis művelődési lehetőség, hogy mit is köpködnek olyan nagy arccal az orbánt birkamód követve:
index.hu/kulfold/2015/10/10/francis_fukuyama_interju/
Nem mintha számítana...
süti beállítások módosítása